BON DIA, VOLS APRENDRE A EXPRESSAR-TE?

Som Gerardo Borrás i Pepe Bresó Beltrán uns alumnes de la asignatura "Iniciació a l´educació literària i lingüística" dins de la Capacitació de Valencia. Volem utilitzar aquest blog per mostrar alguns recursos per a conseguir una bona expressió.

DEFINICIÓ D´EXPRESSIÓ ORAL


L'expressió oral és el conjunt de tècniques que determinen les pautes generals que han de seguir-se per a comunicar-se oralment amb efectivitat, és a dir, és la forma d'expressar sense barreres el que es pensa . L'expressió oral serveix com a instrument per a comunicar sobre processos o objectes. S'ha de tenir en compte que l'expressió oral en determinades circumstàncies és més àmplia que la parla, ja que requereix d'elements "paralingüístics" per a completar la seua significació final. Per açò, aquesta no solament implica un coneixement adequat de l'idioma, sinó que abasta també diversos elements no verbals. La importància d'aquests últims és crucial.

sábado, 7 de enero de 2012

L´ART DE LA CONVERSA

Conversar, tothom conversa. Ara bé, practicar la conversació com a art és tota una altra cosa. No hi ha pas tantes persones que posseeixin l'art de la bona conversació. Alguns creuen que tot el que es necessita per a comunicar-se oralment és algú que tingui orelles per a escoltar i algú que tingui boca per a parlar. És important fer-se càrrec de la gran importància que revesteix la conversa en quasi bé tots els aspectes de la vostra vida (pública i privada).

Per a veure la necessitat de desenvolupar aquest art, fixeu-vos en la utilitat que té saber conversar quan aneu a una festa, exerciu qualsevol funció de tipus social o assistiu a una reunió, per posar només alguns dels exemples més habituals i quotidians.

Sou vosaltres mateixos qui heu de valorar si us convé desenvolupar o no l'art de la conversa. Hi ha qui té més o menys traça natural a l'hora de saber exposar oralment les seves idees, de comunicar els seus sentiments, de convèncer algú d'alguna cosa, etc. Però, tantmateix, sempre hi haurà la possibilitat de millorar els vostres recursos, de perfeccionar les tècniques que porten a una gran competència en l'art de la conversa. Es tracta d'un llarg procés on la pràctica és fonamental.

Els nostres pares i avis probablement gaudien de l'art de la conversa més que no pas nosaltres, ofegats com estem enmig de les noves tecnologies de la informació i de la comunicació que, de vegades, ens allunyen del contacte immediat humà. Les nostres existències estan més controlades que les d'ells: pels mitjans de comunicació, els jocs electrònics, el ritme de vida en general.

Si apreneu l'art de la conversació, coneixereu tècniques bàsiques per parlar i escoltar que poden ser-vos útils en moltes circumstàncies: des d'una cita amorosa fins a una entrevista feta a un científic nuclear per parlar del seu treball. Les idees presentades en els propers apartats poden ser utilitzades amb informació personal.

Elements constitutius de qualsevol conversa:

Indiquem a continuació un esquema breu de la conversa. Hom recomana que aneu a una biblioteca o llibreria i cerqueu fonts addicionals d'informació sobre aquest tema. No deixeu de prendre apunts i prepareu després una sèrie de pràctiques de conversa.

És necessari considerar els següents aspectes de la conversa: parlar, escoltar, preguntes, opinions, gestos, aprendre, ensenyar, encetar conversa.

A més d'un emissor i un receptor, perquè es produeixi una conversa es fa del tot necessària la presència de:

Les màximes conversacionals de Grice:

Les normes ocultes que fan possible la conversa tenen com a fonament, segons H. P. Grice, el principi de cooperació, segons el qual tots els participants en l'intercanvi verbal consensuen, de manera no declarada, una sèrie d'aspectes quan inicien qualsevol acte comunicatiu:

QUALITAT: la informació ha de ser veritable i fiable.

QUANTITAT: no ha de ser escassa ni abundant que resulti difícil d´assimilar.

RELACIÓ: les respostes han d´estar en el mateix nivell que les preguntes.

MODALITAT: claredat, ordenació, brevetat, etc, milloren la comunicació.

En el pla teòric, hem de suposar que els interlocutors compleixen les normes elementals de comunicació, però aquestes regles sovint es trenquen i donen lloc als sobreentesos, les insinuacions ambigües, etc.




Font: http://www.catalaonline.com/certificatD/d57.htm

No hay comentarios:

Publicar un comentario