BON DIA, VOLS APRENDRE A EXPRESSAR-TE?

Som Gerardo Borrás i Pepe Bresó Beltrán uns alumnes de la asignatura "Iniciació a l´educació literària i lingüística" dins de la Capacitació de Valencia. Volem utilitzar aquest blog per mostrar alguns recursos per a conseguir una bona expressió.

DEFINICIÓ D´EXPRESSIÓ ORAL


L'expressió oral és el conjunt de tècniques que determinen les pautes generals que han de seguir-se per a comunicar-se oralment amb efectivitat, és a dir, és la forma d'expressar sense barreres el que es pensa . L'expressió oral serveix com a instrument per a comunicar sobre processos o objectes. S'ha de tenir en compte que l'expressió oral en determinades circumstàncies és més àmplia que la parla, ja que requereix d'elements "paralingüístics" per a completar la seua significació final. Per açò, aquesta no solament implica un coneixement adequat de l'idioma, sinó que abasta també diversos elements no verbals. La importància d'aquests últims és crucial.

lunes, 2 de enero de 2012

TÈCNIQUES PER A L´EXPRESSIÓ ORAL CORRECTA.



És indubtable la importància que té la veu humana com a vehicle de comunicació entre les persones. La veu és un dels mitjans essencials de què disposeu per a expressar-vos i, arribat el cas, per a comunicar els vostres coneixements, pensaments i sentiments.
L'educació de la veu i el domini dels mitjans d'expressió oral, aspectes que han preocupat des de sempre els actors, oradors i cantants, ofereixen interessants possibilitats per a dotar de major entitat i capacitat els nostres actes comunicatius. Amb una bona dicció i una tècnica vocal adequada una persona pot millorar considerablement l'expressió i transmetre millor d'aquesta manera tot allò que vol manifestar.
Així, per exemple, si reconeixeu com a eficaç la labor del teatre en tant que transmissor de coneixements, mestre d'experiències, gresol de sentiments, tribuna d'opinió, escola de costums, espill de valors, acadèmica de comportaments, sense oblidar tampoc els seus aspectes didàctics i lúdics, heu d'acceptar també que, a més de la seva manifestació purament gesticular, la veu i l'expressió oral són imprescindibles a per la consecució dels seus fins. Per això, és de vital importància un coneixement tant dels mecanismes fisiològics que permeten el fenomen de la veu com dels elements que embelleixen i possibiliten les fites del fet oral.

Tècniques i trucs per a parlar en públic

Parlar en públic o davant dels mitjans de comunicació provoca, amb freqüència, nervis i temors. És una situació lògica per a aquells que no hi estan avesats.
Existeix, però, un conjunt de recursos, que s'engloben en la denominada ciència de la retòrica, que poden ajudar-vos a vèncer aquests obstacles i a millorar així la confiança i capacitat per a fer arribar el missatge de forma nítida, precisa i eficient.
Descartem, des del principi, que parlar en públic requereixi amanerament o grandiloqüència. Ben al contrari: el millor és sens dubte la senzillesa i la claredat, és a dir, l'ús d'un llenguatge comú, ben conegut per l'auditori al qual ens dirigim. És fonamental optar sempre per la precisió, reduint al mínim possible les generalitats; cal fer primar l'honestedat sobre les demagògies fàcils. El recurs permanent, l'efectisme, desqualifica l'oratòria més brillant i també l'orador de major perfecció lingüística.
En definitiva, per a comunicar bé, s'ha de tenir cura de la forma com s'expressen els missatges, però cal ser també rigorosos amb el fons, amb el contingut. És a dir, el bon orador construeix els seus discursos amb un respecte escrupulós tant per la forma (el llenguatge que utilitza) com pel fons (el que vertaderament pensa, defensa i planteja).

Característiques d'una bona comunicació

CLAREDAT: Exposar idees concretes i definides amb frases ben construïdes i terminologia comuna a l´abast dels destinataris.
CONCISIÓ: Utilitzar les paraules justes, no fer un oratòria rebuscada.
COHERÈNCIA: Construir els missatges de forma lògica, encadenant ordenadament les idees i distingint els fets objectius de les opinions de l´orador o d´altres persones.
SENZILLESA: Tant a l´hora de construir el missatge com les paraules emprades.
NATURALITAT: Requereix una expressió viva i espontània, però sense vulgaritat.

Com construir bé els missatges? Recursos estructurals

Que el missatge sigui ben comprès pels destinataris depèn en bona mida de la forma en què s'organitzen les frases i de les paraules que s'utilitzen. Quan escollim unes paraules o unes altres, quan construïm frases seguint una estructura o una altra, fem una aposta per una determinada forma de cridar l'atenció de l'oient sobre aquelles idees essencials que tractem de comunicar. Equivocar la forma d'expressió oral equival a impedir o reduir les possibilitats de comunicació.

Com procedir? Regles elementals

- Frases curtes per a la comunicació col.loquial i més llargues en el discurs, però fent les pauses pertinents.
- Les repeticions són importants, però no necessàriament amb les mateixes paraules sinó amb sinònims.
- S´ha de fer periòdicament recapitulacions del nostre missatge, de les idees principals.
- Exposar paral.lelismes ajuda a entendre millor i clarificar el nostre missatge.

Escollir les paraules adients. Recursos estilístics

En l'expressió oral, és altament recomanable buscar la claredat, la concisió, la senzillesa i la naturalitat; cal, a més, fer-ho respectant la coherència interna del missatge. Tanmateix, aquestes característiques no impedeixen que tothom tingui, o, si més no, intenti buscar, un estil propi, fundat en els seus recursos específics i en les seves habilitats expressives.
Recordeu que, per a comunicar bé, cal tenir cura de la forma en què s'expressen els missatges, però cal ser rigorós també amb el fons, és a dir, amb el contingut.
En l'expressió oral i pública, l'objectiu és comunicar quelcom de la millor manera i amb el major impacte possible. Per aconseguir-ho cal saber escollir les paraules adients i s'utilitzen també recursos estilístics: expressions que busquen la major expressivitat i l'impacte màxim per a captar l'atenció, i que, per tant, separen del llenguatge normal. Es tracta d'un conjunt de figures retòriques de pensament i de dicció que emfatitzen el missatge i li atorguen un valor afegit.

Crear imatges: una bona manera de captar l'atenció

Algunes de les imatges o dels recursos més emprats a l'hora de captar l'atenció de l'auditori: anomenar, definir, narrar, comparar, posar exemples, fer antítesis, utulitzar recursos estilístics, fer personificacions, dramatitzar, etc.
En definitiva, existeixen moltes possibilitats estilístiques que poden enriquir l'expressió oral, i, conseqüentment, la comunicació personal per a connectar amb l'auditori. Es tracta d'optar per aquelles que, en cada cas, traslladin més adequadament el nostre missatge.
El que no hem d'oblidar és que, pel fet mateix de tractar-se d'un missatge oral, el llenguatge ha de ser viu i natural; que les paraules han de demostrar frescor i espontaneïtat. Estan, fins i tot, tolerades les incorreccions gramaticals si, d'aquesta manera, queda reforçada l'expressivitat. I, òbviament, hom pot optar per les expressions populars, els refranys, les frases fetes, etc.
Recordeu que, per a emfatitzar les idees principals, les repeticions són una eina fonamental de l'expressió oral.

1 comentario:

  1. Hola als dos,
    està molt bé el blog, la informació és de qualitat, hi ha coherència en el nivell que heu escollit, etc. Especialment és destacable el llistat d'enllaços que és ampli i divers.

    Un suggeriment: potser, podríeu inserir en el blog algun dels vídeos als quals feu referència, que estiguen a la columna central. En general, però, està bastant bé.

    Una referència ja donada a classe sobre com expressar-se correctament: Comunicació efectiva a l'aula: tècniques d'expressió oral per a docents, de Glòria Sanz (2005), Graó, Barcelona. El títol ja ho diu tot, no?

    Salutacions

    Jordi Oviedo

    ResponderEliminar